En lys idé hjalp
Esbjergs cyklister

Esbjerg kommune udbød en kampagne, der kunne sætte fokus på problemet med mørklagte cyklister i gadebilledet. Vi bød ind med en skæv og anderledes løsning… og vandt opgaven.

Kampagnens effekt:
  • 7 dages massiv dækning
  • 350+ facebook likes
  • 2 engagerede skuespillere
  • 200+ cyklist-påvirkninger

Kurven skulle knækkes

Baggrunden for kampagnen var blandt andet alarmerende tal fra Danmarks Statistik, der viste, at cyklisterne år for år fylder mere i statistikken over dødsfald i trafikken.

Målet var altså at forbedre trafiksikkerheden for cyklister i hele kommunen ved, at få pedalfolket til at bruge cykellygter, reflekser og refleksvest. Alle cyklister ved godt, at synlighed er sund fornuft, men der findes mange undskyldninger for at glemme det. Det var altså ikke mere information, der skulle til… men en holdningsændring.

“Kan denne kampagne betyde, at vi redder blot et enkelt menneskeliv – har den efter min mening været hver en krone værd.”

Hans Kjær, direktør i Teknik & Miljø, Esbjerg Kommune

Totalteater på offentlig vej

Vi sendte et falsk (og meget morgenfrisk) lægehold på gaden i de mørke morgentimer. Vores hold bestod af to lokale skuespillere, der var forklædt som læge og sygeplejerske.

På forskellige lokaliteter i kommunen stoppede de morgensløve cyklister for at undersøge, om de havde lys i pæren – og gode reflekser. Undersøgelsen viste naturligvis, at hovedet­ i de fleste tilfælde var helt i orden, men at det haltede en smule med lys og reflekser. I stedet for at udskive bøder eller tvangs­indlægge de mørklagte cyklister til lysterapi,­ udleverede Doktor Skrap og hans søde sygeplejerske reflekser, cykellygter og refleksveste. Det gav en god lejlighed til en munter dialog.

”Der har været rigtig mange sjove og positive oplevelser. Vores lægehold har stoppet cirka 50 cyklister per dag. Det var virkelig nogle hektiske morgentimer.”

Jane Kømmel Svinkløv, Teknik og Miljø, tovholder på kampagnen

Mens lægeholdet har stået for den direkte dialog og problemløsning på stedet – har kampagnen også været synlig andre steder i landskabet. Blandt andet på store lystavler ved indfaldsvejene til de større byer, i radiospots og gennem pressemeddelelser i lokale medier.

Samtidig har billeder fra de tidlige morgenevents kunne følges realtime på Facebooksiden Drop Undskyldningerne. Her dukkede også forskellige relevant cykelinformation op.

 

”Da erfaringen viser, at løftede pegefingre sjældent giver markant ændring i adfærd, valgte vi en kampagne, der bruger humor, happenings og sociale medier til at skabe en positiv bølge.”

Anders Kronborg, formand for Teknik & Byggeudvalget i Esbjerg Kommune