Sådan laver du trykklare filer

Ti tommelfingerklare regler der er værd at huske, når du laver trykklare filer.

Blog: Novagraf A/S
Kender du dette?

62s katalog-FINAL.pdf
62s katalog-FINAL-NY.pdf
62s katalog-FINAL-NY-FINAL-TRYK.pdf
62s katalog-FINAL-NY-FINAL-TRYK-NY-AAARRGH.pdf

Det er rigtig ærgerligt at sidde med en færdig tryksag, der ikke blev helt som forventet – især hvis det er nogle tekniske detaljer, der er smuttet i farten.

Her er ti ting, der er værd at huske, hvis du gerne vil levere dine filer korrekte og trykklare … første gang.

1. Er du i tvivl – så ring eller send en mail
Første regel: Er du i tvivl om noget, så kontakt os. Så hjælper vi dig med at komme sikkert i mål.


2. Husk 3mm beskæring

Tjek at dit design strækker sig ud over skæremærkerne – 3mm eller mere. Tryk er en analog proces på et levende materiale. Det betyder, at trykket kan flytte sig en anelse fra det ene trykark til det andet. Ved at lægge lidt til ud over skæremærkerne undgår du hvide kanter på din tryksag.


3. Filen skal bestå af enkeltsider

Opslag er gode til at sende i korrektur, men knap så nemme at arbejde med i en trykmaskine. Der er nemlig mange ting at tage højde for som bl.a. rygbredde på hæfter, trykfrie flader ved limning osv. Lever derfor altid dine filer som enkeltsider i PDF’en.


4. Tjek siderækkefølgen

En trykklar fil med flere sider skal ligge i rækkefølge. Altså starte med forsiden og slutte med bagsiden. Det virker logisk nok. Men lidt afhængig af hvordan du har lavet dit dokument, vil nogle programmer placere bagsiden som første side i dokumentet. Husk at flytte den til slut i dokumentet.


5. Hav styr på farverne – vær især OBS på Pantonefarver

Skal du have trykt i CMYK? Og bruger du Pantonefarver samtidigt med CMYK i din tryksag? Så husk at konvertere farverne til CMYK i dokumentet, inden du sender til tryk.


6. Tjek opløsningerne på billeder

Det er vigtigt, at billederne har den rigtige opløsning. Og det afhænger af faktorer som fx mediets størrelse, betragtningsafstand o.l. På et stort bygningsbanner vil 50-100 dpi være passende. På rollups og messesystemer vil 200 dpi ofte være tilstrækkeligt. Tryksager generelt anbefaler vi 300 dpi.


7. Tjek at sort tekst kun indeholder 100% sort

Almindelig sort tekst skal bestå af 100% K (CMYK-sort) og ikke 100% af både CMY og K (Kaldet registerfarve). Risikoen er alle mulige farverige variationer af tekst og skygger i det færdige tryk. Festligt, men sjældent ønskværdigt. Skal du bruge en dybsort på større grafikelementer, anbefaler vi cyan 40%, magenta 30%, gul 30% og sort 100%. Men aldrig til tekst.


8. Vær opmærksom på overprint

Sort tekst skal stå til overprint. Så kommer teksten til at stå pænere. Men som tommelfingerregel skal du undgå at gøre det på grafik – som hvis du fx har en sort kasse, der går halvt ind over et foto. Brug ikke overprint på hvide elementer. De forsvinder ganske enkelt.


9. Sidetallet i hæfter skal gå op i 4

Ellers er der ikke noget at sætte hæfteklammerne fast i. Det samme er principielt gældende for limede magasiner. Men … ingen regel uden undtagelser. Du kan godt få en ekstra flap på omslaget eller en side i indholdet, der kan foldes ud. Men der er særlige hensyn at tage – så giv lige et ring, hvis det er tilfældet.


10. Vedhæft skrifter eller embed fonts

Husk at vedhæfte skrifterne, når du laver din trykklare fil. Gerne full embedded fonts eller som minimum embedded subset fonts. Du finder indstillingen, når du genererer din trykklare PDF fil.