6 genveje til dine kunders mentale købsknap

Blog: Annika S. Madsen & Sophie Stjernholm

Indenfor marketing taler man tit om kundernes mentale købsknap

Men eksisterer den? Eller er der kun tale om en myte?

Holdningerne og svarene er vidt forskellige, men det ændrer ikke på det faktum, at man de seneste år, indenfor neuromarketing, har lavet adskillige forsøg, der viser at du rent faktisk kan påvirke dine kunders adfærd. Du kan nemlig få dine kunder til at tage såkaldte mentale genveje, så de træffer det valg, der er til fordel for din virksomhed.

Her får du et indblik i 6 mentale genveje, du nemt kan gøre brug af på din hjemmeside eller i din markedsføring.

#1
What is mine, is mine

( Ejerskabseffekten )

Igennem utallige forsøg er det bevist, at vi vurderer det vi ejer, højere end det, vi kan få. Dette kaldes ejerskabseffekten.

Ejerskabseffekten aktiveres ved at give dine kunder en oplevelse af ejerskab – fx ved at tilbyde dem en gratis prøveperiode eller ved kun at få dine kunder til at forestille sig, at de allerede ejer det, som du vil sælge.

Forestillingsevnen kan blandt andet trigges ved at lade dine kunder afprøve det du sælger fx ved en smagsprøve på, hvad de har i vente.

#2
Run Forrest, RUN

( Knaphedsprincippet )

Som mennesker har vi det med at vurdere værdien på produkter, ud fra produktets knaphed.

Altså jo vanskeligere det er at erhverve et produkt, jo mere værdi mener vi produktet har – og det kan du udnytte til at øge dit salg.

Du kan øge værdien på dit produkt betydeligt, ved fx at markere dit tilbud med ´så længe lager haves´, eller du kan fortælle dine kunder, at der er rift om produktet og at der er mange, som er interesserede.

#3
Overdrivelse fremmer forståelsen

( Tal-effekten )

Kunderne har en tendens til at overdrive mængde ud fra antal, viser tal-effekten.

Større tal virker mere overbevisende end mindre tal, selvom de er udtryk for den samme størrelse.

Fx oplever vi 1000g som større end 1 kg, og en kage tager sig ud af mere, hvis den er opdelt i flere stykker.

#4
Stjæl opmærksomheden

( Von Restorff-effekten )

Ønsker du at dine kunder skal huske eller klikke på et element på din hjemmeside?

Jamen så skal du bruge Von Restorff-effekten. Effekten forudsiger, at det som skiller sig ud, bliver klikket på og husket, og hvad der blandes, går ubemærket.

Så hvis du vil have dine kunders opmærksomhed på et bestemt element på din hjemmeside, skal du sørge for, at elementet adskiller sig fra resten, f.eks. ved brug af kontrastfarver.

#5
Gå på kompromis med kunderne

( Kompromis-effekten )

Forestil dig, at du får mulighed for at vælge mellem en lille kop kaffe til 10 kroner eller stor kop kaffe til 20 kroner. Så ville du have en stor tendens til at vælge den lille kop kaffe.

Men bliver der tilføjet en ‘mellem’ valgmulighed vil du automatisk holde dig fra den mindste og den største, ved at gå på “kompromis” med den mellemste. Årsagen til dette er, at vi som mennesker ikke har nogen medfødt eller naturlig skala, for at vurdere hvor meget vi har brug for, og om noget er for stort eller småt, og derfor træffer vi det sikre valg, som er den mellemste valgmulighed.

Kompromis-effekten minder om decoy-effekten, hvor man lokker brugeren til at vælge den dyreste valgmulighed, i stedet for den mellemste.

Mere om Decoy-effekten

#6
Kongens efterfølger

( Bandwagon-effekten )

Da mennesker er flokdyr, har vi det med at følge flokken. Vi sammenligner os derfor med andre mennesker og deres adfærd, for at få en social bekræftelse.

Du kan gøre brug af denne metode, ved at bruge udtryk som “mest populære”, “oftest benyttet” og “kunder, der købte dette, købte også…”, ligesom Amazon eksempelvis gør.

Undersøgelser af forbrugernes onlineadfærd viser, at ovenstående udsagn påvirker deres adfærd. Derudover blev forbrugerne i undersøgelserne også påvirket af anmeldelser fra almindelige brugere. Årsagen til dette er, at anmeldelserne er en social bekræftelse som dermed påvirker beslutningsprocessen.

Klar, parat, start!

Der eksisterer næppe en enkelt købsknap, da der er mange faktorer, der kan påvirke dine kunder, inden de tager en beslutning. Virksomheder er forskellige og det samme kan man sige om kunderne. Det er derfor vigtigt at eksperimentere med de mentale genveje, og vurdere hvad der giver de bedste resultater for dig og din virksomhed.

Vil du vide mere om, hvordan du kan påvirke dine kunders adfærd, så bør du læse blogindlægget Hjerneforskning, der forfører dine kunder. Du er også mere end velkommen til at kontakte os og få en snak om dette spændende emne.

Skal vi snakke sammen?